Ogrevanje

sl01 sl02 Sistemi ogrevanja zgradb se ločujejo že glede na vrsto kurišča, ki služi za ogrevanje prostorov z ogretim medijem.
Najpogostejše vrste kurišč so individualna kurišča, v urbanih naseljih pa je ob ustrezni komunalni opremljenosti zemljišč mogoč tudi priklop na daljinsko ogrevanje.

Individualna kurišča ločimo tudi po tem ali služijo za ogrevanje zgradbe kot celote ali pa le ogrevanju posameznega ali več prostorov v domovanju. Podrobneje je v primeru gradbenih objektov namenjenih bivanju obravnavano takoimenovano centralno ogrevanje z razvodom ogretega medija – običajno je to voda do teles ali naprav, ki oddajo toploto v prostor.

V osnovi je razvod lahko eno ali dvocevni in izdelan iz različnih materialov. To so lahko jeklene črne cevi, ki jih je potrebno ustrezno zaščititi, lahko pa je tudi razvodna instalacija izdelana iz bakrenih cevi ali drugega ustreznega materiala.

Sama oddaja energije v prostor se lahko izvede s sevanjem toplote ali ogrevanjem zraka v prostoru. Pri centralnem ogrevanju se oddaje energije v prostor izvrši preko razvoda talnega ogrevanja, ki s vsemi potrebnimi regulacijskimi in zapornimi elementi tvori sistem in preko grelnih teles kot so različne vrste radiatorjev in konvektorjev.sl03

Priprava in zagotavljanje ustreznega obtoka medija zahteva izdelavo in vgradnjo sistema, ki omogoča avtomatsko regulacijo pretokov in kontroliranje temperature medija glede na zahteve temperature v prostoru, v bolj dovršenih sistemih pa upošteva tudi zunanjo temperaturo.

Energenti za ogrevanje so lahko različni. Fosilna goriva vse bolj nadomeščajo obnovlijivi viri energije kot je bio masa in solarna energija – predvsem za ogrevanje sanitarne vode v poletnih obdobjih. Kot energent se tako pogosto uporabljajo lahko kurilno olje, plin, elektrika in les. Temu so ustrezno prilagojena in izbrana tudi kurišča. Za udobno, varčno in okolju prijazno ogrevanje je potrebno izbrati ustrezen sistem. Pri tem je moč uporabiti tudi znanje, ki ga preko energetskih svetovalcev zainteresiranim daje na razpolago država.

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas. Preberi več